Balans in het leven, maar vooral in het leven van een leerkracht, is een veel en vaak terugkomend onderwerp.

Ikzelf ben er altijd naar op zoek, en als ik t heb gevonden op het ene vlak, ben ik het alweer kwijt op het andere vlak van mn leven….

In de loop der jaren heb ik al heel wat inzichten gekregen die te maken hebben met balans. Ik deel hieronder de 5 inzichten, die voor mij de meeste impact hebben.

 

1. Jij bent de baas van je eigen tijd

Dit is zo’n belangrijke. Ik kan m niet vaak genoeg herhalen.

Wees je alsjeblieft bewust van hoe waar dit eerste inzicht is. We worden zo geleefd, we moeten zo ongelofelijk veel doen. Al die administratie, vergaderingen, leerlingvolgsystemen invullen en bijhouden, lessen voorbereiden, nakijken. En dan heb ik het nog niet eens over alles wat je tussendoor doet…. Besef je dat dat JIJ bepaalt wat je met je tijd doet.

Als de kinderen het lokaal uit zijn, ben jij degene die jouw agenda beheert, vergaderingen daargelaten. Dus als jij bepaalt dat er nog zoveel gedaan moet worden, dat je tot 18u op school moet blijven, dan is dat omdat JIJ dat bepaalt.

Hoe kun je in al deze drukte dan toch zorgen voor een gevoel van balans? > Spreek met jezelf een eindtijd af en houd je daar aan. “Ik ga uiterlijk zo laat naar huis deze week.”

Dat geeft duidelijkheid voor jezelf en je collega’s. Hoe strenger je daarin bent, hoe meer rust je (uiteindelijk) zult ervaren. Maak het meteen concreet door voor deze week een ‘eind-tijd’ in je agenda te noteren en je eraan te houden.

2. Stop met vergelijken

Alsjeblieft, stop met vergelijken. Ja, dat klinkt nu heel eenvoudig. Gewoon, stop ermee. Maar oh, dat vind en vond ik zelf ook zo lastig!

Want hoe makkelijk is het om altijd te zien wat er bij een ander WÉL lukt en goed gaat en makkelijk lijkt… ik ben daar zelf best goed in. 😉

Daarbij vergeet ik zelf vaak om te kijken naar wat er bij mij goed gaat, wel lukt en makkelijk afgaat. En dat is juist zo belangrijk. Om niet alleen eerlijk te zijn over waar je nog in kunt groeien, maar ook durven erkennen dat er bij jezelf ook heus dingen lukken, makkelijk gaan en super goed resultaat behalen.

Dus STOP met vergelijken. Punt. Jij bent jij, met al jouw kwaliteiten en talenten. Zij zijn zij, met al hun kwaliteiten en talenten. Echt. Als je deze onder de knie hebt, is balans alweer heel veel haaldbaarder!

Hoe kunt je de focus wat meer naar jezelf leggen? Een hulpmiddel is om aan het einde van de lesdag/werkdag 3 dingen opschrijven die GOED gingen. Dat kun je zelfs opnemen in je dagplanning. Als je daar een goede gewoonte van maakt, ga je echt meer focussen op jouw successen en doet het er minder toe wat een ander wel/niet doet.

3. Heb realistische verwachtingen

Nog zo’n belangrijke die je helpt om balans te ervaren: heb realistische verwachtingen. Daarmee bedoel ik:

  • wees realistisch in het bedenken hoe lang je ergens voor nodig hebt.
  • bedenk of het realistisch is of het zoveelste werkje te lamineren.
  • maak een realistische to do lijst.
  • kijk realistisch naar waar je ja of nee tegen zegt.

 

Af en toe even kritisch kijken naar wat je aan het doen bent of wat je van plan bent, kan je weer op scherp zetten en ervoor zorgen dat je toch een andere keuze maakt.

Je plant lessen ook hartstikke goed in voor de kinderen. Voor hen kun je meestal heel goed inschatten hoe lang ze ergens mee bezig zullen zijn. Dat moet je ook doen voor jezelf. Hoe beter je zicht hebt op wat je waarom aan het doen bent, hoe beter je weet hoe lang dingen duren, hoe meer je rekening kunt houden met jezelf.

Zo fijn als je daardoor geen frustratie hoeft te voelen over de to-do lijst van vandaag die wéér niet af is….of alles wat wéér doorgeschoven moet worden naar je duo… realistisch plannen werkt. Oké, dan heb je misschien niet de aller origineelste handvaardigheidsles, maar je hebt wel tijd gewonnen. Tijd die je normaalgesproken zou besteden aan zoeken op Pinterest. 😉 Haal je met een minder originele les ook de doelen? Doen.

En zoals je leest, vraagt het wel een beetje discipline van jezelf.

Streng doch rechtvaardig moet je blijkbaar niet alleen in de klas zijn 😉

4. Blijf bij jezelf 

We schieten met z’n allen zo makkelijk in de verdediging.

Willen het uitleggen.

Verantwoording afleggen.

Hoe zou het zijn als dat helemaal niet hoeft? Wat als je ook gewoon tevreden en blij mag zijn met jouw besluiten?

JIJ neemt besluiten omdat ze werken voor jou. Voor jouw klas, voor jouw kinderen, voor jouw gezin, voor jouw leven.

Dan is het natuurlijk fijn als anderen die besluiten goedkeuren, maar het zou niks uit moeten maken. Want alleen jij weet wat werkt voor jou.

In mijn geval is dat bijvoorbeeld dat wij als gezin kiezen om dicht bij werk/school te wonen en om niet fulltime te werken. Dat we daardoor ver van familie en vrienden wonen is jammer, maar het werkt voor ons. Omdat het ons ruimte geeft om daadwerkelijk prioriteit te geven aan wat wij het belangrijkst vinden: ons gezin.

 

5. Maak krachtige keuzes 

Die prioriteit, die keuze voor ons gezin op 1, brengt me meteen op het volgende inzicht: maak krachtige en bewuste keuzes.

Soms ‘overkomt’ het leven ons. Want ja:

 

life is what happens while you’re busy making other plans….

Toch kun je altijd de controle terugpakken, door bewust te kiezen.

>Wat wil jij?

>Hoe wil je dat?

>Op welke manier ga je dat mogelijk maken?

Durf krachtige besluiten te nemen. Spreek deze uit en ga ervoor staan. Dus: wie wil jij zijn als juf? Waar wil jij voor staan? Hoe ga je dat mogelijk maken? Neem hierover een bewust besluit, zeg hardop: “Ik besluit vanaf nu/x datum … ” Let er dan op dat je het positief formuleert.

Dat ziet er zo uit: “Ik besluit vanaf nu een enthousiaste juf te zijn die elke dag minimaal 80% werkplezier ervaart.”  En niet zo: “Ik besluit vanaf nu minder stress te ervaren en geen last meer te hebben van de werkdruk.” 😉

Focus op wat je wel wilt. En voordat je dat doet: kies eerst eens bewust wat je wilt.

Mooi om daar gelijk mee aan de slag te gaan. Wat wil jij nou eigenlijk?

Veel plezier met je ontdekkingstocht! 😉

Mocht je daar wel wat ondersteuning bij kunnen gebruiken: neem hier eens een kijkje. Wie weet is het wat voor jou! 🙂