8 quotes voor boven je bed

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin

8 quotes die elke juf boven haar bed moet hebben hangen

 

Ja, ook nu in tijden van Corona hebben de juffen het hartstikke druk. Met nieuwe online-lesvaardigheden leren, lessen klaarzetten voor de kinderen, instructiefilmpjes opnemen, werkpakketten voor thuis samenstellen, noodopvang verzorgen, contact houden met de leerlingen, extra tijd besteden aan de zorgleerlingen die misschien wat lastiger bereikbaar zijn… en zo kan ik nog wel even doorgaan.

En ondanks dat (gelukkig!) de waardering voor leerkrachten hoger is dan ooit, het besef van het belang van goede, betrokken en gezonde leerkrachten weer eens heel duidelijk is geworden en het glashelder is dat de leerkracht een van de steunpilaren van onze maatschappij is, is het nog steeds van belang dat we onszelf niet voorbij lopen. Juist nu het misschien wel voelt als vakantie, omdat iedereen thuis is en de zon lekker schijnt. Juist nu alles anders is en we misshien wel extra hard ons best willen doen, omdat we het gemis en het contact willen compenseren.

Dus deze 8 mooie quotes, die ik een klein beetje heb aangepast mogen gerust boven je bed komen te hangen, want ze gelden ook nu. Juist nu.

Komen ze:

 

Ik zeg wat vaker nee

Ik ben iemand, die zichzelf vaak op de laatste plaats zet. En als ik iemand kan helpen zeg ik, zonder na te denken: JA! Ja, ik heb wel even tijd voor je.

Ja, ik kan wel even een taak van je overnemen. Ja, ik haal het wel even.

Ja, ik doe het wel even. Ja, joh. Tourlijk. Het is natuurlijk ook fijn om er voor anderen te zijn. En aardig te zijn. Aardig gevonden te worden. Misschien herken je dat.

Maar weet je, ik merk dat ik nog steeds aardig ben als ik nee zeg. Want dan doe ik dus aardig tegen mezelf. En eigenlijk word ik ook nog steeds wel aardig gevonden door mijn omgeving, ondanks mijn nee.

Het is echt gezond om vaker nee te zeggen. je doet jezelf er een groot plezier mee.

 

Waarom moeilijk doen als het samen kan

Veel te vaak denk ik: ik kan het wel alleen. Ik doe het zelf wel even. En achteraf bedenk ik me pas dat het ook makkelijker had gekund als ik even om hulp had gevraagd. Zeker ook nu in tijden van Corona/COVID-19. Ik merk dat het echt allemaal beter loopt als ik de mindset: “it’s a team effort” heb. Elkaar helpen, samen tot een betere oplossing komen, met elkaar meedenken. Dat is niet alleen efficiënter. Het geeft ook ruimte voor verbinding. Verbinding die we nu i.v.m. social distancing/afstand houden een beetje missen. Verbinding die we nu bewuster aan moeten gaan.

Samen sta je sterker. Samen bereik je meer. If you want to go quickly go alone. If you want to go far go together.

 

Van gelukkige leraren leer je de mooiste dingen

Aan jou de verantwoordelijkheid om regie te nemen over je geluk. Want als jij gelukkig, in balans, tevreden en gepassioneerd voor de klas staat, omdat je goed voor jezelf zorgt, in balans bent en ruimte geeft aan wat JIJ nodig hebt, is de kans heel erg groot dat je de kinderen in je klas zo veel meer geeft dan wanneer je uitgeput, moe, geirrriteerd en ongelukkig les staat te geven. Die verantwoordelijkheid nemen is al een hele stap. Een mooi moment om daarmee te gaan oefenen is NU.

 

Wat een ander over mij denkt gaat mij niks aan

Iedereen heeft het op zn eigen manier druk. Iedereen beleeft deze en elke situatie op zijn/haar eigen manier. En als ze dan al iets van je vinden of iets over je denken, dan kan het heel veel ruimte geven te bedeken dat het jou helemaal niks aangaat wat dat is.

De meeste mensen denken trouwens vooral over zichzelf na, dus dat is misschien ook al een geruststelling.

Jij doet je best, op jouw manier. Zoals die werkt voor jou. Of niet. Maar dat ben je dan nu aan het ontdekken. Dat is het belangrijkst. Dat jij dingen doet, zo goed als je kunt. Dat is misschien minder goed dan je het gister kon of in de toekomst zal kunnen, maar het is nu zo goed als je het kunt.

Wat een ander wellicht over je denkt is gissen. Dat kun je nooit zeker weten. Wat jij denkt wel, daar heb je controle over. Dus geef energie aan wat je wel kunt controleren. Waar je wel invloed op hebt. Jezelf en jouw gedachtes.

Hoe fijn als het lukt om blije, fijne en positieve gedachtes te denken!

 

Ik ben de baas van mijn tijd

Ja, deze heb je in mijn vorige blog inderdaad al voorbij zien komen. Ik kan ‘m niet genoeg herhalen. Ook nu je thuis zit bepaal JIJ hoe hard je werkt, bepaal jij wanneer je toe bent aan een pauze of in mijn geval alleen-tijd. Jij bepaalt hoe laat je naar bed gaat, hoe laat je opstaat, hoe je invulling geeft aan je dag. Jij bepaalt het niet alleen, nee, het is ook jouw verantwoordelijkheid. Echt. Koester de tijd die je hebt en besteed deze dusdanig dat je energiepeil in balans blijft.

 

Goed is goed genoeg

Want je doet al zo veel. En je doet al zoveel super goed. Als goed ook gewoon goed genoeg is, omdat je er zoveel liefde en toewijding in stopt. Wat zou dat je opleveren?

Als 80% je nieuwe 100% zou zijn, welke ruimte zou er voor je ontstaan?

Het is zo verleidelijk om dingen super-hyper-fantastisch goed voor elkaar te hebben. Je inrichting, je gezin, je relatie, je lokaal, je werkpakketten voor de kinderen, de instructiefilmpjes…

Nu dingen allemaal anders zijn dan we gewend zijn, iedereen aan het zoeken is naar de manier waarop lesgeven het beste lukt…nu is het moment om super-hyper tevreden te zijn met wat er lukt. En dat is goed. Goed genoeg. Voor de kinderen en voor jou.

 

Balans is niet iets dat ik vind, het is iets wat ik creëer

Ik ben een voorstander van voelen in je lijf wat goed voor je is. In mijn coachingsessies wil ik ook altijd graag weten waar je wat voelt. En waarom?

Omdat ik gemerkt heb dat daar veel antwoorden zitten. We denken met ons hoofd. We laten ons leiden door ons hoofd. Maar verbinden met een ander, met een kind, doe je met je hart. Vriendschappen ontstaan om wat je voelt voor iemand. Net als relaties.

Hoe minder je voelt, hoe meer je in je hoofd zit. En hoe meer je in je hoofd zit, hoe meer je uit balans raakt. Des te groter de kans dat je vast komt te zitten. Dat je misschien in een burn-out terecht komt.

Balans creëren begint met voelen. Voelen wat goed voor je is, waar je grenzen liggen, welke behoeftes je hebt. En daarnaar te gaan handelen. Je grenzen bewaken, goed voor jezelf zorgen. Tijd indelen zoals dat voor jou werkt. Voldoen aan jouw behoeftes.

 

Waar ik ook ben, ik ben er helemaal

Ik merk dat ik vaak afdwaal met mijn gedachten. Dat ik te vaak bijna onbewust op mijn mobiel zit. Dat mijn man soms licht geïrriteerd naar me kijkt als ik weer een ‘reden’ heb om mijn mobiel erbij te pakken.

Ook merk ik dat mijn to do lijstje nog door mijn hoofd dwaalt als ik de kindjes naar bed breng. Dat ik mentaal dat ene gesprek aan het voorbereiden ben terwijl ik met mijn dochter zit te knutselen…

Terwijl dingen met aandacht doen zo waardevol zijn. Voor jezelf en voor de ander. Je geeft jezelf je volle concentratie om een taak af te maken en goed te doen. Je geeft de ander 100%, echte aandacht, en daarmee echte verbinding.

Nou, mocht je je dus vervelen: ga lekker handletteren. Je hebt nu in ieder geval 8 quotes die je op een kaart kunt schrijven en op kunt hangen. En mocht je daar niks aan vinden, kies er dan op zijn minst eentje die je wat meer bewuste aandacht wilt geven. Wie weet wat het je oplevert! 🙂