Bij elke Ernie hoort een Bert.
Bij elke Bert hoort een Ernie.

Waar ik het in vredesnaam over heb?


Dat zal ik even uitleggen. 🙂


Relaties

Een tijdje geleden was ik een weekendje weg met vriendinnnen en we hadden het over relaties.
Een vriendin zei: mijn vriend zegt ​​altijd dat ik er ben voor de structuur in ons gezin en hij voor de gezelligheid.


Waarop iemand anders reageerde dat ze onlangs had gehoord dat er in elke relatie
een Bert en een Ernie is. Eén van de twee is wel de grappige, minder serieuze. Degene die het meest ontspannen en zorgeloos is. De Ernie. De ander is doorgaans meer een Bert: de gestructureerde, degene die een beetje negatiever, strenger en voorzichtiger is.
Je ziet t wel voor je, denk ik.


Iedereen ging ineens naar haar eigen relatie kijken: ben ik meer de Bert of de Ernie? En hoe zit dat bij jou, ik vind jou echt wel een Bert, hoor.


We trokken het wat breder: hoe zit dat met onze broers en zussen? Of op het werk? Wanneer zijn we Bert en wanneer Ernie?


Wat ik ontdekte, is dat er altijd een soort evenwicht is.
In mijn relatie ben ik meestal meer een Ernie, terwijl ik in de relatie met mijn zus absoluut de Bert ben. We waren het er allemaal over eens dat, behalve dat het best grappig is, er een Bert en Ernie in ons allemaal zit. We zijn een beetje van beide, afhankelijk van de situatie waar we in zitten.


Zakelijk coaching inzicht

Een week later, midden in mijn business coaching waarin ik de coachee ben, kwamen Bert en Ernie weer ter sprake. Ze lijken ineens overal op te duiken. 😉


In dit geval ging het over hoe onze innerlijke stemmen ons beheersen. We hebben allemaal globaal 2 innerlijke stemmen die tegen ons praten. Met één stem kunnen we intenties zetten en commitments maken, deze formuleren op een specifieke, meetbare, inspirerende en motiverende manier.


De andere stem vertelt ons dat we voorzichtig moeten zijn, vertelt ons dat we misschien niet kunnen doen wat we van plan zijn. Of dat het misschien niet slim is om die weg in te slaan. Soms luisteren we naar onze eerste, enthousiaste stem en komen we ver. Andere keren doen we ons best, maar de tweede, voorzichtige stem neemt het over en trekt aan de noodrem.


Je zou kunnen zeggen dat je een bewuste en een onbewuste stem hebt. Even een willekeurig voorbeeld: je wilt heel bewust en heel graag vol zelfvertrouwen voor de klas staan. Aan de andere kant, diep vanbinnen voel je je onzeker over de lesstof, de doelgroep, je vaardigheid om orde te houden.


Dus, om dat even te vertalen naar Bert en Ernie: Je innerlijke Ernie wil zelfvertrouwen voelen. Hij probeert alles wat hij kan om dat te voelen. Maar al die tijd heeft je innerlijke, onzekere Bert je innerlijke, zelfverzekerde Ernie verteld dat hij het toch niet kan, dat hij niet goed is in consequent zijn, dat hij pedagogisch sterker is dan didactisch..


Laat Bert en Ernie VOOR jou werken

Dus hoe kunnen we onze innerlijke Bert en Ernie voor ons laten werken?? Dat is de vraag. 😉

Nou, ik zal het je vertellen. ZOWEL Bert als Ernie moeten het eens zijn dat zelfvertrouwen essentieel is om een goede leerkracht te zijn. Alleen dan zult je het daadwerkelijk voelen. Bert moet zien dat jij het kunt. Hij moet het net zo graag willen als Ernie.


Maar let wel, noch Bert noch Ernie zijn goed of slecht. Ze hebben allebei een punt.
Misschien is didactiek niet je sterkste punt, maar daar kun je aan werken en er door oefening goed in worden. En zonder zelfvertrouwen zal alle didactische kennis van de wereld niet goed overgebracht worden.


Hoe mij dit het meest helpt, is dat ik hierdoor vaker bewust word van de twee stemmen in mijn hoofd. Het feit dat ik ze herkenbare namen heb gegeven helpt ook. Zo kunnen ze me helpen herkennen waar ik aan moet werken.


Dus: als ik vorige week heb afgesproken met mezelf dat ik 5 succesvolle verkoopgesprekken ga voeren en aan het einde van de week blijk ik exact nul keer iemand gebeld te hebben, betekent dit dat ik mijn innerlijke Bert heb laten overnemen. En dat ik op een dieper niveau aan mezelf moet werken. Wat heeft Bert me deze week verteld? Wat kan ik nu zien? Wat heb ik nodig om volgende week wél te bellen? Ernie én Bert willen tenslotte  allebei heel graag succesvol zijn!


Herken je dit? Wat vertellen je innerlijke Bert en Ernie jou?

Mocht je je (te) vaak door je innerlijke Bert laten leiden, is het misschien eens tijd voor een kennismakingsgesprek.

Ik help je graag Bert en Ernie weer in balans te brengen! Spreek je snel!