Dankzij de lockdowns en het thuisonderwijs is de waardering voor leerkrachten hoger dan ooit. Het besef van het belang van goede, betrokken en gezonde leerkrachten is weer eens heel duidelijk geworden en het glashelder is dat de leerkracht een van de steunpilaren van onze maatschappij is.

Juist daarom is het ook van belang dat we onszelf niet voorbij lopen. Er is nog steeds een groot lerarentekort. Er is nog steeds een te groot percentage jonge mensen, die stoppen met de opleiding. En een nog groter percentage betrokken leerkrachten die ziek thuis zitten. Opgebrand door de hoge werkdruk en het afnemende plezier om voor de klas te staan…

Met deze 9 mooie quotes, die ik een klein beetje heb aangepast, wil ik je aanmoedigen krachtige keuzes te maken: voor jezelf. En uiteindelijk ook voor je beroep. Dat ze je mogen inspireren, je mogen motiveren en je mogen laten voelen: je doet het goed. en dat is meer dan genoeg. Als je wilt mogen zelfs boven je bed komen te hangen, wie weet helpt dat. 😉

 

Komen ze:

Ik zeg wat vaker nee

Ik ben iemand, die zichzelf vaak op de laatste plaats zet. En als ik iemand kan helpen zeg ik, zonder na te denken: JA! Ja, ik heb wel even tijd voor je.

Ja, ik kan wel even een taak van je overnemen. Ja, ik haal het wel even.

Ja, ik doe het wel even. Ja, joh. Tuurlijk. Het is natuurlijk ook fijn om er voor anderen te zijn. En aardig te zijn. Aardig gevonden te worden. Misschien herken je dat.

Maar weet je, ik merk dat ik nog steeds aardig ben als ik nee zeg. Want dan doe ik dus aardig tegen mezelf. En eigenlijk word ik ook nog steeds wel aardig gevonden door mijn omgeving, ondanks mijn nee.

Het is echt gezond om vaker nee te zeggen. je doet jezelf er een groot plezier mee.

 

Waarom moeilijk doen als het samen kan

Veel te vaak denk ik: ik kan het wel alleen. Ik doe het zelf wel even. En achteraf bedenk ik me pas dat het ook makkelijker had gekund als ik even om hulp had gevraagd. Ik merk dat het echt allemaal beter loopt als ik de mindset: “it’s a team effort” heb. Elkaar helpen, samen tot een betere oplossing komen, met elkaar meedenken. Dat is niet alleen efficiënter. Het geeft ook ruimte voor verbinding.

Samen sta je sterker. Samen bereik je meer. If you want to go quickly go alone. If you want to go far go together.

 

Van gelukkige leraren leer je de mooiste dingen

Aan jou de verantwoordelijkheid om regie te nemen over je geluk. Want als jij gelukkig, in balans, tevreden en gepassioneerd voor de klas staat, omdat je goed voor jezelf zorgt, in balans bent en ruimte geeft aan wat JIJ nodig hebt, is de kans heel erg groot dat je de kinderen in je klas zo veel meer geeft dan wanneer je uitgeput, moe, geïrrriteerd en ongelukkig les staat te geven. Die verantwoordelijkheid nemen is al een hele stap. Een mooi moment om daarmee te gaan oefenen is NU.

 

Wat een ander over mij denkt gaat mij niks aan

Iedereen heeft het op z’n eigen manier druk. Iedereen beleeft elke situatie op zijn/haar eigen manier. En als ze dan al iets van je vinden of iets over je denken, dan kan het heel veel ruimte geven te bedeken dat het jou helemaal niks aangaat wat dat is.

De meeste mensen denken trouwens vooral over zichzelf na, dus dat is misschien ook al een geruststelling.

Jij doet je best, op jouw manier. Zoals die werkt voor jou. Of niet. Maar dat ben je dan aan het ontdekken. Dat is het belangrijkst. Dat jij dingen doet, zo goed als je kunt. Dat is misschien minder goed dan je het gister kon of in de toekomst zal kunnen, maar het is nu zo goed als je het kunt.

Wat een ander wellicht over je denkt is gissen. Dat kun je nooit zeker weten. Wat jij denkt wel, daar heb je controle over. Dus geef energie aan wat je wel kunt controleren. Waar je wel invloed op hebt. Jezelf en jouw gedachtes.

Hoe fijn als het lukt om blije, fijne en positieve gedachtes te denken!

 

Ik ben de baas van mijn tijd

Ja, deze heb je in mijn vorige blog inderdaad al voorbij zien komen. Ik kan ‘m niet genoeg herhalen. JIJ bepaalt hoe hard je werkt, jij bepaalt wanneer je toe bent aan een pauze of alleen-tijd. Jij bepaalt hoe laat je naar bed gaat, hoe laat je opstaat, hoe je invulling geeft aan je dag. Jij bepaalt het niet alleen, nee, het is ook jouw verantwoordelijkheid. Echt. Koester de tijd die je hebt en besteed deze dusdanig dat je energiepeil in balans blijft.

 

Het is perfect om niet perfect te zijn

Een belangrijke om nooit te vergeten, want wij juffen trappen nogal graag in de perfectionisme valkuil…als het er maar perfect uit ziet.

Terwijl: perfectie bestaat niet, en is vooral een manier om waardering van anderen te krijgen en je eigen werkdruk te verhogen.

Dus, liefste juf!

Het is perfect om dingen goed genoeg te doen en geeft enorm veel ruimte en rust als je jezelf toestaat dat je niet perfect hoeft te zijn. En lees nu meteen de volgende quote maar, want als het niet perfect hoeft? Onthoudt dan:

 

Goed is goed genoeg

Je doet al zo veel. En je doet al zoveel super goed. Wat als goed ook gewoon goed genoeg is, omdat je er zoveel liefde en toewijding in stopt. Wat zou dat je opleveren?

Als 80% je nieuwe 100% zou zijn, welke ruimte zou er voor je ontstaan?

Het is zo verleidelijk om dingen super-hyper-fantastisch goed voor elkaar te hebben. Je inrichting, je gezin, je relatie, je lokaal, je werkpakketten voor de kinderen, je themadagen en schoolreisjes…

Er is geen beter moment dan nu  om te starten met super-hyper tevreden te zijn met wat er lukt. En dat is goed. Goed genoeg. Voor de kinderen en voor jou.

 

Balans is niet iets dat ik vind, het is iets wat ik creëer

Ik ben een voorstander van voelen in je lijf wat goed voor je is. In mijn coachingsessies wil ik ook altijd graag weten waar je wat voelt. En waarom?

Omdat ik gemerkt heb dat daar veel antwoorden zitten. We denken met ons hoofd. We laten ons leiden door ons hoofd. Maar verbinden met een ander, met een kind, doe je met je hart. Vriendschappen ontstaan om wat je voelt voor iemand. Net als relaties.

Hoe minder je voelt, hoe meer je in je hoofd zit. En hoe meer je in je hoofd zit, hoe meer je uit balans raakt. Des te groter de kans dat je vast komt te zitten. Dat je misschien in een burn-out terecht komt.

Balans creëren begint met voelen. Voelen wat goed voor je is, waar je grenzen liggen, welke behoeftes je hebt. En daarnaar te gaan handelen. Je grenzen bewaken, goed voor jezelf zorgen. Tijd indelen zoals dat voor jou werkt. Voldoen aan jouw behoeftes.

 

Waar ik ook ben, ik ben er helemaal

Ik merk dat ik vaak afdwaal met mijn gedachten. Dat ik te vaak bijna onbewust op mijn mobiel zit. Dat mijn man soms licht geïrriteerd naar me kijkt als ik weer een ‘reden’ heb om mijn mobiel erbij te pakken.

Ook merk ik dat mijn to do lijstje nog door mijn hoofd dwaalt als ik de kindjes naar bed breng. Dat ik mentaal dat ene gesprek aan het voorbereiden ben terwijl ik met mijn dochter zit te knutselen…

Terwijl dingen met aandacht doen zo waardevol is. Voor jezelf en voor de ander. Je geeft jezelf je volle concentratie om een taak af te maken en goed te doen. Je geeft de ander 100%, echte aandacht, en daarmee echte verbinding.

Mocht jij je deze vakantie gaan vervelen: ga lekker 1 of meerdere quotes handletteren. Je hebt nu in ieder geval 9 waar je uit kunt kiezen die je mooi op een kaart kunt schrijven en tzt in je lokaal, boven je bureau, op kunt hangen. En mocht je daar niks aan vinden, kies er dan op zijn minst eentje die je wat meer bewuste aandacht wilt geven, en schrijf die in de kaft van je agenda of op een plek waar je m regelmatig leest. Wie weet wat het je op gaat leveren! 🙂

 

 

Mocht een quote niet voldoende zijn om je vuurtje weer te voelen, wat natuurlijk heel goed kan, kijk dan eens hier: misschien kan ik je verder helpen, zodat jij weer energiek, in balans en met plezier voor de klas gaat staan. En weer dat gaat doen waar je stiekem zo onwijs goed in bent. Dat gun ik jou en je leerlingen zo! Wie weet spreken we elkaar gauw! ♡